Po co mi aplikacje click apps?

Dowiedz się jak działają, jak się je instaluje i kto może mieć do nich dostęp.

Masz swój fanpage. Jest dobrze prowadzony. Jest odzwierciedleniem Twojej firmy bądź usługi. Super! Połowa sukcesu za Tobą. Ale może też Twój fanpage wymaga ożywienia, bo gdzieś zatracił swój przekaz i wchodzący na niego fani widzą tylko markę, która wymiera w mediach społecznościowych. Wcale tak nie musi być. W obu przypadkach, jak też w każdym momencie życia Twojej strony na facebooku, zbawienna może być aplikacja. No ok, aplikacja. Ale do czego Ci ta aplikacja potrzebna?

Uwierz mi, że może Ci się przydać a nawet bardzo. Aplikacja to świetne narzędzie, które może Ci pomóc dobrze zorganizować przestrzeń na fanpage’u oraz przenieść fanów do odpowiedniej zakładki bądź zachęcić do konkursu zorganizowanego właśnie za pośrednictwem aplikacji.
    Na naszej stronie znajdziesz ponad 30 przydatnych narzędzi, które dzielą się według przeznaczenia.

Aplikacje funkcjonalne to przydatne zakładki, które odsyłają fana na Twoją stronę www, na Twojego bloga lub informują o ofercie linkując do zewnętrznych stron. Przykładem może być click links, który jest moim faworytem jeśli chodzi o zakładki. W tej aplikacji możesz stworzyć dosłownie cuda, jeśli tylko masz wyobraźnię i zdolności graficzne lub grafika ;)

Masz też do wyboru aplikacje sprzedażowe czyli jak sama nazwa wskazuje te, które wspomagają Twoją sprzedaż. Przykładem może być aplikacja rabatowa click discount, wykorzystywany głównie w branży odzieżowej, bo cóż może być lepszego od rabatu na nową kolekcję, dostępnego tylko na naszym fanpage’u ;) Tutaj poruszę dodatkową zaletę aplikacji czyli zbieranie danych o użytkownikach. Posługując się aplikacją rabatową Twoi fani mają rabat, a Ty masz ich dane, które możesz wykorzystać do rozesłania informacji o kolejnej akcji rabatowej. Czegóż chcieć więcej.

Trzecią kategorią aplikacji są aplikacje konkursowe. Bardziej zaawansowane od poprzedników ale pozwalają na zorganizowanie konkursu zgodnego z prawem oraz regulaminem facebooka. Mogą to być konkursy zdjęciowe, tekstowe, video itp.

Ok, masz już podstawową wiedzę o aplikacjach. Przede wszystkich musisz wiedzieć, że zainstalowane aplikacje możesz obsługiwać przez swój profil osobowy - nie jako strona fanpage. To ważna informacja, która pozwala rozwiązać pierwszy napotkany problem po zainstalowaniu aplikacji, jeśli korzystasz z facebooka jako swoja strona.
    Do aplikacji zainstalowanej na Twojej stronie mają dostęp wszyscy administratorzy przypisani do fanpage’a.

Jak zainstalować aplikację? To bardzo proste. Wystarczy, że wejdziesz na naszą stronę clickapps.eu/aplikacje i wybierzesz narzędzie, które najbardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom. Następnie klikasz opcję “zainstaluj” i gotowe ;)
    Możesz przejść na swoją stronę fanpage, odświeżyć stronę i ruszać na podbój panelu administratora, ale o nim opowiem innym razem.

Po zainstalowaniu aplikacji możesz ją znaleźć na stronie w dwóch miejscach. Wszystkie zainstalowane aplikacje znajdziesz w zakładce “więcej”:

A także po lewej stronie w zakładkach Aplikacji:

Po kliknięciu w wybraną aplikację, jako administrator spotkasz się z takim widokiem:

Jako administrator masz dostęp do panelu administratora, oraz możliwość uruchomienia aplikacji jednym kliknięciem “włącz aplikację”. Jeśli dopiero przygotowujesz aplikację masz możliwość skorzystania z podglądu aplikacji zanim aplikację zobaczą Twoi fani. Nie musisz się o nic martwić ponieważ dopóki nie włączysz aplikacji Twoi fani widzą jedynie napis” Zapraszamy wkrótce”. Jest to standardowa grafika, którą możesz zmienić w panelu administratora na personalizowaną grafikę konkursową z informacjami np. kiedy rusza konkurs lub głosowanie :)

Jeśli masz więcej pytań dot. aplikacji zachęcam do kontaktu na support@clickapps.pl lub do obejrzenia naszych tutoriali dot. aplikacji. Dowiesz się jak poruszać się po panelu administratora oraz zdobędziesz kilka cennych wskazówek na temat przygotowania aplikacji funkcjonalnej lub konkursu.

Instaluj aplikacje, buduj swoją bazę fanów i zwiększaj zaangażowanie na swojej stronie albo giń w otchłani ciągle rozwijających się profili social media.

Powodzenia!

Kolejny klient modowy click community

Sklep internetowy ekskluzywna.pl rozpoczęła współpracę z agencją social media.